Colegiul Agricol "V. Harnaj"

Informaţii despre Colegiul V.Harnaj

 

    Viaceslav Harnaj (1917-1988),  este fondatorul apiculturii moderne românești.

Institutul "Apicola Băneasa" a fost redenumit după  numele lui în 1991. 

În București, lângă „Complexul Apicol Veceslav Harnaj”, există

„Colegiul Agricol Viaceslav Harnaj”.  

 
 
 

          Eminent om de știință, profesor, șef de catedră la Institutul Politehnic București, Institutul de Construcții, Academia Militară Tehnică, Institutul de Mine și Institutul de Petrol, Gaze și Geologie București, renumit specialist recunoscut pe plan național și internațional, posesor a numeroase brevete și certificate de inventator, a îndrăgit apicultura încă din fragedă tinerețe, dragostea pentru albine fiindu-i transmisă de tatăl său distins crescător de albine și stăruitor propagator al acestei milenare îndeletniciri. Inainte de 1945, in Romania existau mai multe asociatii profesionale, acestea având cu precadere un caracter zonal si rareori national. In 1957, profesorul Veceslav Harnaj, impreuna cu cativa colaboratori apropiati (impatimiti apicultori), a reusit sa infiinteze in Romania Asociatia Crescatorilor de albine (ACA).
Prin pasiunea, competenta si diplomatia de care a dat dovada, profesorul Harnaj a facut din ACA un sprijin real pentru apicultura si apicultorii Romaniei:

      A initiat cursuri de pregatire si calificare pentru apicultori; A facut posibila stimularea apicultorilor prin practicarea de preturi mici la biostimulatori (zahar la 6 lei/kg, cand pe piata era 9 lei si la 9 lei cand pe piata era la 14 lei) precum si preturi acceptabile pentru mierea achizitionata de la apicultori. Pentru pastoral, apicultorii plateau doar jumatate din tariful mijlocului de transport inchiriat; A incurajat si prin contributia personala a facut posibila aparitia revistei Apicultura, revista care a ajuns la un tiraj de 25-30000 exemplare; A incurajat tiparirea si retiparirea literaturii de specialitate (apicultura); A infiintat Liceul apicol din Bucuresti, liceu ai caror absolventi, o buna parte din ei, au devenit apicultori cu inalta calificare.

        In 1965 a fost ales ca presedinte al Federatiei Internationale a Asociatiilor de Apicultori (APIMONDIA). La data respectiva statutul Apimondia prevedea ca o persoana nu poate fi presedinte mai mult de doua legislaturi a cate 5 ani. Înainte de sfârșitul celei de-a doua legislaturi, datorită competenței de care a dat dovadă, s-a hotărât schimbarea statului Apimondia. Astfel, Viaceslav Harnaj a fost presedintele Apimondiei pana in anul 1985, cand sanatatea nu i-a mai permis. Dupa 1985 a fost ales presedinte de onoare pana la sfarsitul vietii.